Terapihundgml
Bergen terapihund

Terapihund


Må man utdannes?


Det er mye å tenke på og ta hensyn til når en besøks/terapihund skal ut i arbeid: hunden skal takle mange ulike mennesker i ulike, kanskje stressende miljøer. Kan den holde fokus? Tåler hunden å bli håndtert av fremmede med varierende kroppsspråk, kanskje høylytte og utagerende? Kan den beholde roen, uansett hva som skjer?


Alt dette blir testet og trent på under utdanningen. Fører lærer om hvordan støtte hunden sin i krevende arbeid, og lærer mye om hvordan ta hensyn til og passe på at hunden har det bra; dyrevelferden er i høysetet. Videre lærer man om hvordan ta hensyn til brukerne og miljøet man jobber i.


En utdannet ekvipasje står for sikkerhet og kvalitet.

Eksempler på effekter av terapihundarbeid


Lindring av depresjon, uro og stress, økt trygghetsfølelse

Økt motivasjon til interaksjon og læring

Økt ordforråd, bedre uttale

Bedre hukommelse

Økt konsentrasjon

Økt empati

Økt motivasjon til å trene både grov – og finmotorikk

Begreper


Dyreassisterte intervensjoner (DAI) er tiltak der dyr benyttes i samhandling med mennesker for å bedre fysisk og psykisk helse. DAI er en fellesnevner for alle former for samhandling med mennesker for å bedre deres fysiske og  / eller psykiske helse, der dyr bevisst inkluderes som en del av arbeidet.

(Kruger and Serpell 2006)


Dyreassisterte aktiviteter (DAA) er besøk av godkjente ekvipasjer på ulike institusjoner, så som sykehjem, psykiatriske institusjoner, rehabiliteringssenter, fengsel. Besøkene har ikke terapeutiske mål, men skal fremme livskvaliteten.

Herunder jobber BESØKSHUNDEN


Dyreassistert terapi (DAT) er målrettet arbeid med individuelle mål, der TERAPIHUNDEN er en integrert del av behandlingen. Prosessen dokumenteres og evalueres.


Dyreassistert pedagogikk (DAP) er målrettet bruk av hund innen pedagogisk arbeid. FADDERHUNDEN/LESEHUNDEN motiverer til innsats og bidrar både innen ulike lærevansker og emosjonelle vansker..


Norske Terapihundskolen er, sammen med Svenska Terapihundskolan, størst i Skandinavia på utdanning av terapihunder. Utdanningen består av helgesamlinger, egenstudier og mye praksis. Hundene er med på alle samlingene. Dette gir en grundig kvalitetssikring av hundene. Norske Terapihundskolen er medlem i IAHAIO